خانه » شهر هوشمند چیست؟ تعریف دقیق آن و شهرهای هوشمند دنیا
شهر هوشمند چیست؟ تعریف دقیق آن و شهرهای هوشمند دنیا
شهرهوشمند چیست؟ تعریف و تمثیل آن
در یک شهر هوشمند از فناوری اطلاعات و ارتباطات هوشمند (ICT) برای بهرهوری بیشتر عملیاتی در شهر، کیفیت بهتر خدمات دولتی به شهروندان و گردش اطلاعات و شفافیت در به اشتراکگذاری اطلاعات برای رفاه بیشتر شهروندان استفاده میشود.
هدف اصلی شهر هوشمند بهیهسازی عملکرد شهر و بهتر کردن رشد اقتصادی است. بهرهٰ گیری از تکنولوژيهای هوشمند و پردازش و تحلیل اطلاعات تاثیر مستقیمی در ارتقا کیفیت زندگی شهروندان دارد. ارزش اصلی هم در تعداد تکنولوژیهای مورد استفاده نیست بلکه در نحوه بکار گیری تلکنولوژيهاست.
شهرهوشمند و مشخصات و ویژگیهای اصلی آن
- زیرساخت مبتنی بر فناوری
- ابتکارات حافظ محیط زیست
- حمل و نقل عمومی بسیار موثر و کاربردی
- اجرای برنامههای شهری پیشرو و مطمئن
- امکان دسترسی همگانی به منایع شهری و امکان زندگی و کار برای شهروندان داخل شهر
موفقیت یک شهر هوشمند به رابطه موثر بین بخش دولتی و خصوصی بستگی دارد. مادامی که کار ایجاد و نگهداری یک محیط داده محور خارج از محدوده تصمیمات شهرداریها و دولتهای محلی است و به معمولا به دولت مرکزی و مستقر مرتبط است به عنوان مثال برای ایجاد دوربینهای مداربسته هوشمند مرکزی باید از کمک بسیاری از نهادهای دولتی و خصوصی استفاده کرد.
برای آشنایی بیشتر با کسب و کارهای هوشمند در شهر هوشمند بیشتر آشنا شوید این مقاله را بخوانید
تعریف یک شهرهوشمند
برای اینکه یک شهر را هوشمند بنامیم تعاریف متنوعی وجود دارد. شرکت IBM یک شهر هوشممند را اینگونه تعریف میکند: هر شهری که بهترین استفاده را از اطلاعات بهم پیوسته موجود میکند تا بتواند درک بهتری از دادهها و کنترل عملکرد آنها داشته باشد تا بتواند استفاده بهینهای از منابع محدود شهری را داشته باشد.
درنهایت به طور خلاصه یک شهر هوشمند از چهارجوبهای فناوری اطلاعات در ایجاد، استقرار و ترویج شیوههای توسعه برای رفع چالشهای شهری و ایجاد زیرساختهای فناور و پایدار استفاده میکند.
تکنولوژيهای مورد استفاده در شهر هوشمند
شهرهای هوشمند عموما از تکنولوژیهای مختلفی استفاده میکنند.رابطهای کاریری و شبکههای ارتباطی در کنار اینترنت اشیا (IoT) برای ارائه راهحلهای عمومی معمولا رایجترین این تکنولوژیها هستند.
لیست تلنولوژيهای مورد استفاده در شهرهای هوشمند به شرح زیر است. البته فراموش نکنیم که الزامی به حضور همه این تکنولوژیها در زان واحد نیست و استفاده بهینه از هر کدام الویت بیشتری دارد.
- Application Programming Interfaces (APIs) – رابط برنامه نویسی اپ
- Cloud Computing Services – سرویسٰهای حساب ابری
- Dashboards – داشبوردها
- Machine Learning – ماشین لرنینک
- Machine-to-Machine Communications – ارتباط ماشین با ماشین
- Mesh Networks – شبکه مش
- Artificial Intelligence (AI) – هوش مصنوعی
امکانات یک شهر هوشمند تمام عیار
ترکیبی از اتوماسیون، ماشین لرنینگ و اینترنت اشیا میتواند خدمات متعددی به شهروندان ارائه کند. مثلا پارکینگهای هوشمند به رانندگان به پیدا کردن جای پارک کمک میکنند و امکان پرداخت دیجیتال در اختیار قرار میهد.
مثال دیگر در این شهرها مدیریت هوشمند ترافیک شهریست. استفاده از تکنولوژی برای نظارت بر خط بر جریان ترافیک شهری و کنترل هوشمند چراغهای راهنمایی و رانندگی برای کاهش ترافیک، این در حالیست که سرویسهای اشتراکی دوچرخه برقی و موتور برقی اشتراکی نیز میتوانند از قابلیتهای شهرهای هوشمند استفاده کرده و ناوگان خود را هدایت کنند.
یکی دیگر از امکانات موحود در شهر هوشمند صرفهجویی در استفاده از انرژی و کارایی محیطی است. مثلا نور چراغهای شهری در زمانهای کم تردد کم نور میشوند.
شهر هوشمند چگونه کار میکنند
شهرهای هوشمند برای بهبود زندگی شهری با استفاده از تکنولوژیهای فناورچهار مرحله پیش روی دارند
- جمعآوری: وظیفه جمع آوری در لحظه دادهها با سنسورهای هوشمتد است
- بررسی: داده ها بررسی و استخراج نتایج در مورد عملیات شهری و تجزیه و تحلیل دادهها
- ارتباط: انتقال نتیج تجریه و تحلیل به نصمیم گیرندگان
- اقدام: اقدامهای عملی برای بهبود کیفیت شهری و مدیریت داراییهای عمومی
این شهرها در دنیا شهر هوشمند محسوب می شوند.
شهرهای سراسر جهان در مراحل مختلف توسعه و پیاده سازی فناوری هوشمند هستند. با این حال، چندین شهر وجود دارند که در این منحنی از خیلیها جلوتر هستند و مسیر ایجاد شهرهای کاملاً هوشمند را هدایت می کنند.
شهرهای هوشمند دنیا
- بارسلونا – اسپانیا
- کلمبوس – امریکا
- دبی – امارات متحده عربی
- هنگ کنگ – چین
- کانزاس – امریکا
- لندن – انگلستان
- ملبورن – استرالیا
- نیویورک – امریکا
- ریکیاویک – ایسلند
- سنگاپور
- توکیو – ژاپن
- تورنتو – کانادا
- وین – اتریش
سنگاپور یکی از پیشرانان اصلی در شهرهوشمند محسوب میشود. این شهر با استفاده از دوربین های اینترنت اشیا تمیز کردن فضاهای عمومی ، تراکم جمعیت و حرکت وسایل نقلیه ثبت و کنترل می کنند. سنگاپور همچنین دارای سیستم هایی برای نظارت لحظهای بر استفاده از انرژی ، مدیریت پسماند و استفاده از آب است. علاوه بر این ، آزمایش سلامت و ایمنی خودروی مستقل و سیستم نظارت برای اطمینان از سلامتی و رفاه سالمندان وجود دارد.
در شهر کانزاس بیش از ۵۰ بلوک اینترنت بیسیم رایگان در معابر شهری وجود دارد. همچنین این شهراز سیستم هوشمند برای کنترل نور چراغهای خیابان استفاده میکند.
یکی دیگر از امکانات شهرهای هوشمند استفاده از سرویسهای اشتراکی دوچرخه و موتور و اسکوتر برقیٰست. که علاوه بر صرفهجویی در مصرف انژی فسیلی حافظ محیط زیست بوده و در ترویج استفاده از انرژیهای پاک موثر هستند.
نمونه ایرانی این سرویسهای اشتراکی زی رو – zeero است که در شهر تهران شروع به فعالیت کرده و یک سرویس اشتراک گذاری موتور برقی و دوچرخه برقی است